Ultima zi de vacanță, 15 septembrie, a fost cu adevărat o zi perfectă pentru miile de spectatori care au ales să petreacă, în Piața Festivalului, câteva ore. Suita de spectacole și recitaluri oferite de Dacia în cadrul acestei zile a fost pe placul unui public numeros și divers.
Mici și mari, melomani sau trecători aflați întâmplător în centrul capitalei, bucureșteni sau vizitatori din provincie și străinătate, cu toții au găsit câte un motiv să se oprească în Piața Festivalului. În jurul prânzului, sute de copii și părinți au urmărit, în premieră, piesa de teatru ”Copilăria lui Enescu”, în cadrul proiectului ”Clasic e fantastic”. Cei mici au putut afla astfel cum a ajuns celebrul compozitor român un artist de renume internațional, ce surse de inspirație a avut și cât de mult îi datorăm noi pentru modul în care a reflectat folclorul românesc în operele sale. De asemenea, copiii și-au putut completa cunoștințele despre Enescu și muzica clasică dintr-o carte de colorat și lipit, special concepută de Dacia pentru această ocazie. Pentru cei care sunt pasionați de mașini și de mișcare, a fost conceput un mini-circuit pentru carturi cu pedale. Zeci de copii au testat carturile puse la dispozitie de Dacia și și-au încercat îndemânarea la condus.
Cum vremea a fost un mare aliat al organizatorilor evenimentului, pe parcursul zilei, mai mulți trecători s-au oprit să urmărească fie proiecția documentarului ”Wild Carpathia” (primul episod), pus la dispoziție de Travel Channel, fie eseul cinematografic despre muzica uzinelor Dacia.
Însă piața a devenit cu adevărat neîncăpătoare la lăsarea serii, când mii de spectatori au venit să asculte sunetul special al viorii Guarneri del Gesu care a apartinut lui George Enescu și la care cântă, în prezent, maestrul Gabriel Croitoru. Reputatul violonist român a primit de la Muzeul Național George Enescu dreptul de utilizarea a viorii Guarneri supranumite ”Catedrala”, în anul 2008. Gabriel Croitoru a fost acompaniat de pianistul Horia Mihail, un alt artist român reputat, cunoscut melomanilor din proiecte precum ”Pianul călător” sau ”Duelul viorilor”.
Seara a continuat cu un regal de operetă oferit de Filarmonica din Pitești, singura filarmonică din România care a cântat consecutiv pe scena din Piața Festivalului în ultimele trei ediții ale evenimentului. Soprana Mediana Vlad și baritonul Ștefan Popov, alături de orchestra dirijată de Tiberiu Oprea, au smuls ropote de aplauze de la publicul pieței, la finalul unui concert de o oră.
Cum dintr-o astfel de ofertă muzicală nu puteau lipsi jazz-ul și improvizația, în încheierea programului au urcat pe scenă Irina Sârbu și Marius Mihalache Band. Repertoriul lor a cuprins atât melodii cunoscute de blues și jazz, cât și improvizații pe teme folclorice. Spectacolul s-a încheiat în jurul orei 22.15, cu o adaptare pe ritmuri de jazz a ”Ciocârliei”.
Programul Zilei Dacia în Piața Festivalului a fost oferit de mașina oficială a evenimentului, aflată la a doua participare, în această calitate, la realizarea celui mai cunoscut și mai apreciat eveniment muzical românesc. Festivalul a început la data de 1 septembrie și va dura până în data de 28 septembrie 2013, în timp ce Piața Festivalului, organizată în fața Palatului Regal, de ArCuB, Fundația Art Production și Artexim, a fost deschisă pe 14 septembrie și se va închide odată cu festivalul. Aproximativ 3000 de artiști străini și 1000 de artiști români vor urca pe această scenă, în cea mai lungă ediție din istoria Festivalului.
Festivalul ”George Enescu” este în acest moment un brand cultural de țară pentru România. Din acest motiv, cu această ediție, Festivalul transformă prin magia sa capitala, într-un București Creativ: prin happening-uri, lucrări de arte plastice și decor urban, expoziții, concerte în spații publice, unele organizate de echipa Festivalului sau cu sprijinul Festivalului, iar altele asumate de companii, organizații neguvernamentale și artiști care au acceptat să intre în acest proiect.
Sursa: www.daciagroup.com
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu