miercuri, 1 iunie 2011

Dacia Duster 'No Limit': Gata pentru cea mai prestigioasa cursa de coasta din lume

Share




- Dacia a decis sa ia cu asalt cea mai celebra, cea mai dificilă şi cea mai cunoscuta cursa de coasta din lume: Pikes Peak International Hill Climb, care se va desfasura pe 26 iunie la Colorado in Statele Unite.

- Dacia va participa la aceasta cursa cu Dacia Duster „No Limit”, un model unicat de 850 CP si pilotat de Jean-Philippe Dayraut, triplu invingator la Trofeul Andros. Obiectivul e simplu si ambitios: lupta pentru victorie.



Dacia : Succes, indrazneala, entuziasm

In crestere constanta in ultimii 7 ani, marca Dacia a devenit un nume important pe piata auto. Cu vehicule bine concepute, foarte spatioase, Dacia ofera un raport imbatabil pret/prestatii fara a face concesii în ceea ce priveste fiabilitatea. Dacia este astazi un adevarat succes.

Lansat în aprilie 2010, al saselea vehicul al marcii, masina de teren Dacia Duster, s-a bucurat de un succes imediat (pana in prezent, la nivel mondial, s-au înmatriculat aproape 127.000 Dacia Duster). Este vehiculul cu care marca se lanseaza in competitii sportive: la Trofeul Andros cu Alain Prost (care a obţinut două titluri de vicecampion), la Raliul Aïcha des Gazelles (unde a obtinut locurile 2 şi 3 în 2011)… si, in curand, la „Pikes Peak International Hill Climb”.

Un entuziasm sportiv la inaltimea unei marci indraznete si ambitioase.


Dacia Duster 'No Limit': un vehicul foarte special

Dacia Duster „No Limit” este un vehicul de exceptie cu performante extraordinare. Este adaptat de catre echipele de la Tork Engineering (concepţie, fabricaţie, montaj, dezvoltare) şi de la Sodemo (motor) cu sprijinul celor de la Renault Sport Technologies, care oferă expertiza unica in ceea ce priveste competitiile auto pe toata durata proiectului si care furnizeaza anumite piese.

Dacia Duster „No Limit” este conceput conform regulamentului tehnic din categoria „Unlimited” unde concureaza vehiculul: fara limitari de putere sau de cilindree, fara constrangeri tehnice pentru masa vehiculului, pneuri, transmisie sau aerodinamica masinii.

Sub caroseria din fibra de sticla, Dacia Duster „No Limit” ascunde elemente extrem de sofisticate, diferite de cele standard. Acestea sunt:


Un motor foarte puternic, de 850 CP

Pregatit de catre Sodemo, pornind de la blocul motor NISSAN VR 38 DETT (V6 de 3.8 l) al Nissan GT-R, motorul Dacia Duster „No Limit” este conceput pentru a maximiza performantele vehiculului in ciuda altitudinii la care urmeaza sa se desfasoare proba (altitudinea de pornire: 2 860 m / cea de sosire: 4 300 m).


O cutie de viteze specifica

Motorul este cuplat la o cutie de viteze secventiala Sadev cu 6 viteze, dezvoltată special pentru a putea sa foloseasca la maxim puterea motorului permitand schimbari de viteza precise şi rapide.


O aerodinamica foarte avansata

Soluţiile aerodinamice dezvoltate pentru Dacia Duster „No Limit” nu sunt decat arareori permise de regulamentele de concurs. Prezinta particularitati care au fost validate in tunelul aerodinamic. Eleroanele din spate sunt cu adevarat impresionante.


Jean-Philippe Dayraut: Pilotul care va visa

Jean-Philippe Dayraut visa de multa vreme sa participe la competitia de la Pikes Peak cu un vehicul exceptional. El i-a convins pe cei de la Dacia si pe echipele Renault Sport Technologies sa se lanseze impreuna in aceasta aventura extraordinara.

Cursa de coasta de la Pikes Peak este o proba unde motricitatea este foarte importanta şi unde aderenta variaza in functie de porţiunile de drum, cu un traseu compus 50% din tronsoane de asfalt si 50% din tronsoane neasfaltate. Doar pilotii profesionisti cu experienta pe circuit si pe gheata pot avea pretential sa castige cursa.. Jean-Philippe Dayraut, care detine 6 titluri de Campion al Frantei în circuit (monopost si Super Touring), as pe gheata, triplu castigator si detinator al titlului Trofeul Andros, este un pilot stapan pe situatie.

„Pentru un pilot, sa imblanzeasca un monstru pe drumuri de munte, asfaltate sau nu, la o viteza de 200 km/h… ei bine, e ceva care nu i se poate intampla decat dacă e la Pikes Peak. Nu cunosc alte curse la care sa poata lua startul o masina cu un astfel de motor.” Jean-Philippe Dayraut


Pikes Peak International Hill Climb

Locatie: Colorado, SUA
Cursa de 20 km
altitudinea la plecare: 2 860 m
altitudinea la sosire: 4 300 m
50% asfalt, 50% macadam
Recordul pana acum in categoria Unlimited: 10 min, 01s, 42 m
Recordul a fost obtinut de japonezul Tajima Nobuhiro (Suzuki) în 2007




Caracteristicile tehnice ale Daciei Duster 'No Limit'

Sasiu de tip tubular din oţel 25CD4S
Suspensii cu dublu triunghi
Amortizor Ohlins TT 40 MK2

Motor

Baza motor: NISSAN VR 38 DETT / Nissan GTR
6 cilindri în V 3.8 litri bi-turbo 4 supape / cilindru
Alezaj x Cursă = 95.5 x 88.4 mm
Putere maxima: 850 CP la 7000 rot./min
Cuplu maxim: 900 Nm la 5000 rot./min

Transmisii

Cutia de viteze secventială Sadev cu 6 viteze
Puntea fata Sadev

Sistem de franare

Frana fata (diametru în mm - tip) 355 – otel galvanizat
Frâna spate (diametru în mm - tip) 330 – otel galvanizat

Roti

9’’x18’’ aliaj de aluminiu forjat
Pneuri Pirelli 24/65 -18

Dimensiuni / Masa

Lungime: 4 450 mm
Latime: 1 900 mm
Ecartament fata/ spate: 1 690 mm
Ampatament: 2 500 mm
Masa: 950 kg
Rezervor de carburant : 80 l

Parteneri& Sponsori
Dacia
Eurodatacar
Motul
Pirelli
Renault Sport Technologies
Tork Engineering
BRM
Sodemo (care în acest an aniversează 35 de ani de existenţă şi colaborare cu Renault Sport Technologies)
Sadev
SN Diffusion
Ohlins


Dacia, un succes comercial la nivel mondial


In 2010 Dacia a atins un volum de vanzari la nivel mondial de aproape 350.000 de unitati, în crestere cu 11,8 % fata de 2009.
In 2010, Dacia s-a clasat pe locul 4 în topul celor mai bine vândute autoturisme catre persoane fizice din Franta.
In 2011, Dacia Duster ocupa locul 8 în clasamentul celor mai bine vândute modele pe piata auto franceza si primul loc în segmentul masinilor 4x4/crossover.
Dacia Duster a fost aleasa „masina anului în segmentul 4x4” de catre o revista de specialitate: « 4x4 Magazine ».
De la lansarea sa, la jumatatea anului 2010, pe plan mondial au fost vandute aproape 127.000 de unitati Dacia Duster.



Sursa: www.daciagroup.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu