vineri, 19 octombrie 2012

Uzinele Dacia investesc pentru industrializarea noilor proiecte

Share



  • Logan, Sandero şi Sandero Stepway, trei noi modele introduse pe liniile de fabricaţie ale Uzinelor de la Mioveni
  • Un nou motor şi dublarea capacităţii turnătoriei de aluminiu
  • Evoluţii industriale şi tehnologie nouă în departamentele de fabricaţie
  • Calitatea – element de competitivitate a Uzinelor Dacia
  • 250 de milioane de euro investiţie asociată

NOILE DACIA LOGAN, SANDERO ŞI SANDERO STEPWAY
Cele trei noi modele păstrează ADN-ul care a dus la succesul Dacia: un raport preţ-spaţiu interior fără egal, o fiabilitate dovedită şi o ofertă imbatabilă. Ele abordează un nou design mai seducător, noi prestaţii şi noi motorizări.
Odată cu reînnoirea a trei dintre modelele sale de bază, Dacia îşi consolidează avansul în materie de achiziţie inteligentă şi continuă să se adapteze la aşteptările clienţilor.
În plus, Dacia dispune în prezent de cea mai tânără gamă din Europa.

PLATFORMA INDUSTRIALĂ DACIA

Uzina Vehicule şi Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia au beneficiat de o serie de modificări şi adaptări industriale pentru introducerea în fabricaţie a noilor modele, Logan, Sandero şi Sandero Stepway, lansate la sfârşitul lunii septembrie, la Salonul auto de la Paris.

Uzina Vehicule Dacia
Compusă din patru mari departamente, Presaj, Caroserie, Vopsitorie şi Montaj, Uzina Vehicule Dacia asigură activitatea de producţie a modelelor din gama Dacia: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Logan MCV cu ajutorul a peste 8.000 de salariaţi. Cadenţa zilnică a uzinei este de 1.390 de vehicule. Odată cu intrarea în fabricaţie a noilor modele, Logan, Sandero şi Sandero Stepway, în toate departamentele au fost implementate dispozitive şi instalaţii industriale noi.

Clădirea în care se desfăşoară activitatea de Presaj a fost extinsă pentru a putea adăposti o linie nouă de prese. În plus, a fost instalată o nouă linie de decupare a tablei în flanuri (bucăţile de tablă care sunt ulterior ambutisate/presate şi transformate în piese de caroserie).

În departamentul Caroserie a fost creat un flux nou de producţie pentru asamblarea caroseriilor noilor modele. O noutate o reprezintă apariţia unor roboţi de sudură şi a unor dispozitive flip-flap care ajută la sudura cadrului lateral. În plus, pentru a putea construi acest nou flux, linia de feraj, pe care se asamblează părţile mobile ale caroseriei, a fost reamplasată în mijlocul departamentului. În cifre, aceste evoluţii industriale adaptate pentru noile modele înseamnă: 464 de posturi de sudură, 447 de mijloace de asamblare, 23 de pompe de mastic, 47 de roboţi şi alte 167 de dispozitive Tot în Caroserie a fost înfiinţat si un nou atelier de eşapamente, care permite fabricarea şi livrarea pieselor într-un timp cât mai scurt. Aici sunt fabricate şi asamblate eşapamentele pentru noua gamă de modele, în sincron cu filmul de fabricaţie de vehicule din departamentul Montaj, ceea ce contribuie la optimizarea activităţii şi a stocurilor.
Lucrările de adaptare a liniilor de fabricaţie de la Caroserie pentru cele trei noi modele vor continua şi anul viitor.

Industrializarea noilor modele a presupus adaptarea instalaţiilor existente şi în Vopsitorie. Astfel, în atelierul de Mastic au fost create traiectorii noi pentru aplicarea masticului sub caroserie şi pragul maşinii, iar în atelierele Apret - Bază - Vopsea şi Piese Plastic au fost create traiectorii pentru aplicarea apretului, bazei şi lacului.

În Montaj au fost realizate lucrări de modificare a instalaţiilor existente pentru adaptarea lor la fabricarea noilor modele şi au fost instalaţi roboţi pentru optimizarea procesului de fabricaţie. În plus, au fost realizate lucrări de ameliorare a ergonomiei în posturile de lucru, care au ca scop atât îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale operatorilor, cât şi creşterea calităţii operaţiilor. Dintre acestea amintim:
  •  montarea de roboţi pentru aplicarea masticului sub caroserie cu ajutorul cărora calitatea procesului a crescut şi sunt eliminate pierderile de mastic;
  •  modificarea conveiorului (banda rulantă) prin aducerea sa la sol şi amplasarea de covoare rulante în posturile de montaj calculator pe injecţie, remontare uşi pe caroserie şi montare a planşei bord, pentru a permite operatorilor să se concentreze asupra operaţiunilor pe care le efectuează;
  • reorganizarea atelierului Bare pentru a scurta timpul de aprovizionare a liniei de montaj.

Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia
Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia (UMCD) este cea de-a doua mare uzină situată pe platforma industrială de la Mioveni (peste 3.800 de angajaţi) şi prima uzină din cadrul Grupului Renault din punct de vedere al diversităţii proceselor. În cele şapte departamente de fabricaţie ale Uzinei sunt produse piese brute din aluminiu, se uzinează şi se asamblează motoare şi cutii de viteze, se montează punţi faţă şi spate, se presează şi se sudează osii şi cadrele GMP (grup moto-propulsor) pentru vehicule asamblate la Uzina Vehicule Dacia şi în alte uzine la nivel internaţional.

Un nou motor pe benzină care echipează noile modele: Logan, Sandero şi Sandero Stepway
 
Începând de anul acesta un nou motor turbo pe benzină a intrat în producţie la Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia: H4Bt, cunoscut sub numele comercial Energy TCe 90. Acesta beneficiază de o concepţie inovatoare: este un motor în 3 cilindri, de 900 cm3, supraalimentat şi cu bloc (carterul cilindri) fabricat din aluminiu. Motorul H4Bt va fi cel mai bine plasat pe piaţă în termeni de consum, raport putere/cilindree şi emisii CO2. El va echipa noile modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway.

Pentru producţia acestui nou motor a fost inaugurat un nou departament, organizat în trei ateliere (asamblarea motoarelor, uzinare cartere cilindri şi mentenanţă). Piesele integrate în noul propulsor (carterul de distribuţie, semela, capacul chiulasă, carterul cilindri, capacul palier, volanta şi arborele cotit) sunt turnate şi uzinate în cadrul UMCD. Linia de fabricaţie a noului departament va fi adaptată până la sfârşitul anului pentru o capacitate de 450.000 de unităţi pe an. Până în prezent au fost produse circa 12.000 de motoare H4Bt .
Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia este prima uzină din cadrul Grupului Renault care produce acest motor.

Cea mai mare turnătorie de aluminiu din ţară şi din Grupul Renault la nivel mondial
Atelierul turnătorie produce piese turnate din aliaje de aluminiu pentru cutiile de viteze şi motoarele fabricate la Dacia, dar şi pentru alte uzine Renault din Europa, America de Sud şi Asia. Activitatea mecanică din acest sector a înregistrat o evoluţie remarcabilă în ultimii ani. Investiţiile realizate au generat creşteri semnificative ale capacităţilor de producţie de la an la an. Producţia a crescut de la 1.000 de tone în 2001, la 3.600 de tone în 2005, 7.300 de tone în 2007, 9.500 de tone în 2009 şi 13.500 de tone în 2011.

La finalul anului în curs este programat acordul de fabricaţie pentru prima celulă de turnare sub presiune de 2.500 tone forţă, care va produce carterul cilindri pentru motorul H4Bt. În perioada următoare vor fi instalate încă două celule de 2.500 de tone forţă, iar capacitatea de producţie a departamentului va fi aproape dublată la 24.000 de tone.
Pentru a implanta aceste noi celule, clădirea Turnătoriei a fost recent extinsă cu 2.600 m2.

În plus, faţă de aceste proiecte, în acest an este prevăzută creşterea capacităţii de producţie pentru cutiile de viteze TL cu 30% (de la 5.000 de cutii de viteze la 7.500 pe săptămână). Cutia de viteze TL este o cutie manuală de ultimă generaţie, prima cutie de viteze comună a Alianţei Renault Nissan (6 rapoarte, cuplu de până la 240 Nm, adaptată motoarelor pe benzină de 1.8l şi 2l şi diesel de 1.5l). Pentru cutia de viteze TL8 se produce şi modulul de transfer, Uzina Mecanica şi Sasiuri Dacia fiind singura uzină din Grupul Renault care industrializează această componentă mecanică. Peste jumătate din producţia de cutii de viteze este destinată exportului către uzinele Alianţei Renault-Nissan (Franta, Turcia, Marea Britanie).

CALITATEA – ELEMENT DE COMPETITIVITATE A UZINELOR DACIA
Calitatea reprezintă o prioritate în activitatea uzinelor de pe platforma Dacia.
Ambele uzine utilizează Sistemului de Producţie Renault (SPR), unul dintre cele mai moderne din industria auto mondială. Bazat pe standardizarea posturilor de lucru precum şi a metodelor şi operaţiunilor, SPR a contribuit în mod esenţial la creşterea productivităţii uzinei Dacia şi a calităţii produselor, la ameliorarea condiţiilor de muncă (în special a ergonomiei în posturi) şi la îmbunătăţirea parametrilor de mediu.

Pentru creşterea calităţii au fost introduse autocontrolul şi obiectivul de a face bine din prima. Controlul calităţii se realizează la ieşirea din fiecare etapă de fabricaţie şi la produsele finale. Astfel, fiecare maşină care iese de pe banda Uzinei Vehicule este condusă pe o minipistă care permite verificarea principalelor funcţionalităţi înainte de a pleca spre clienţi. De asemenea, motoarele care ies de pe linia de asamblare sunt supuse verificărilor pe bancuri la cald şi la rece. 

Despre Automobile Dacia:
  • O suprafaţă totală de 290 de hectare
  • 2 uzine: Uzina Vehicule Dacia şi Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia
  • O Direcţie Logistica Centrală
  • Capacitate de producţie: 350.000 de vehicule
  • Sistemul de producţie Renault, unul dintre cele mai moderne din istoria auto mondială
  • Peste 1,6 miliarde euro investiţi în perioada 2000 – 2011
  • 15.000 salariaţi; vârsta medie este de 38 ani, iar peste 32% dintre salariaţi sunt femei
  • Peste 5 milioane de ore de formare pentru salariaţi
  • Certificat de protecţie a mediului înconjurător, ISO 14001, din 2004
  • 2,9 miliarde euro, cifra de afaceri la sfârşitul anului 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu