miercuri, 21 septembrie 2011

Renault Frendzy: Util atat in viata profesionala cat si in familie

Share


Cu ocazia celei de-a 64-a editii a Salonului International Auto de la Frankfurt, Renault dezvăluie pentru prima dată publicului larg al 4-lea concept-car, Frendzy, care ilustrează noua strategie de design lansată in urma cu un an.


'Frendzy este a patra etapă din noua strategie de design, care a început cu Renault DeZir. Frendzy deschide calea către o activitate importantă a Renault, lumea vehiculului utilitar, cu o propunere originală si inovatoare.' Laurens Van Den Acker - Director Design Industrial Renault.

Frendzy - o masina,doua personalitati

După ce ne-am îndrăgostit cu DeZir, am descoperit lumea cu Captur, am creat o familie cu R-Space, ajungem la universul utilitar cu Frendzy. Noul concept-car realizat sub conducerea lui Laurens Van Den Acker, Frendzy, este un vehicul bivalent prin excelentă: vehicul utilitar cât si de persoane, răspunde asteptărilor în viata profesională cât si în cea de familie.
'Frendzy este vehiculul care reflectă cel mai bine o tendintă puternică: de a fi flexibil si polivalent. E eficient si modern pentru activitatea comercială dar, în acelasi timp, sportiv si dinamic, când este utilizat ca vehicul de familie.'– Axel Breun - Director Design Concept si Show Car.

La exterior…

În partea pasagerului nu există montant, e o portieră 'clasică' si una laterală culisantă care integrează un ecran de 37 inch: universul muncii. Pe partea soferului, două portiere cu geamuri care se deschid în sensuri opuse: universul familiei. În ambele universuri, accesul la vehicul, precum si încărcarea lui se pot face usor.
După cum spune Deyan Denkov, Designer exterior, „maniera cea mai logică pentru a exprima dubla valentă a vehiculului a fost aceea de a concepe o caroserie asimetrică. De la bun început doream să fortez limitele impuse de designul traditional al vehiculelor utilitare si să demonstrez astfel că aceste vehicule pot fi mai emotionale, mai dinamice si mai atractive. Am avut ca sursă de inspiratie avioanele cu forme neobisnuite precum Airbus Beluga si Antonov 224"

În timpul săptămânii, Frendzy este un vehicul adaptat nevoilor vietii profesionale, cu un ecran mare exterior care poate difuza informatii utile sau publicitare, atunci când vehiculul stationează sau rulează. În week-end, masina se metamorfozează în vehicul familial, cu scaun pasager confortabil si cu o banchetă mare în spate. Copiii se pot uita la un film sau se pot juca cu tableta tactilă care culisează pe scaunul soferului, în spate. Pot chiar să deseneze pe o tăblită specială, integrată în portiera culisantă.

Soferul îsi adaptează vehiculul nevoilor. În modul „muncă”, oglinzile retrovizoare sunt verticale, lumina în interior verde. În modul „familie”, oglinzile retrovizoare se rotesc în pozitie orizontală, iar interiorul e scăldat într-o lumină portocalie. La exterior, martorii de culoare din blocurile optice fată/spate indică modul de utilizare. Lider pe piata de vehicule utilitare în Europa în ultimii 13 ani, Renault face dovada din nou, cu Frendzy, a functionalitătii, modularitătii si polivalentei, atuuri pe care le aveau deja Kangoo, Trafic si Master.

La interior…

Partea soferului a fost concepută ca un birou futurist. O lumină verde difuzată de plansa de bord dă viată acestei arhitecturi netede si organice. Această lumină e sinonimă cu modul „lucru” si se asortează cu culoarea exterioară a vehiculului. În modul „familie”, atmosfera e mai călduroasă: lumina verde devine portocalie, aducându-ne în minte conceptcar- ul precedent – R-Space – dedicat familiei. Domină spiritul de „cabană” si simplitatea functională specifică campingului, toate acestea regăsindu-se si în folosirea extensivă a lemnului. Simbol al căldurii, al durabilului si atemporalului, lemnul uneste cele două lumi.

Antoine Génin, Director Design Interior si Culori / Materiale, „am căutat materialele acolo unde tehnologia industrială se întâlneste cu atmosfera călduroasă a familiei. Acest amestec modern de lemn/metal cadrează cu strategia de design Renault : simplă, senzuală si călduroasă ".

Din punct de vedere practic, pânza din care e pavilionul se mulează după formele obiectelor mari, magneti permit fixarea la sol si spatii de depozitare modulabile fac mai usoară viata profesionistilor. Bancheta din spate monobloc poate fi integrată în planseu, iar scaunul pasager se rabatează în fată pentru a elibera spatiul.

Ana Zadnik, Designer interior, precizează: „interiorul vehiculului ilustrează identitatea sa dublă: pe de o parte un mediu spatios, deschis, gata de a fi încărcat, pe de alta un spatiu cu 4 locuri creativ si interactiv. Părti din plansa de bord si din portiera spate sunt extrudate si formează cavităti care pot juca rolul de spatii de depozitare pentru felurite accesorii.”

Inovatia caracterizeaza biroul mobil

Prin tableta BlackBerry® PlayBook™, Frendzy este un vehicul deschis comunicării. Lansată recent de către Research In Motion (RIM), tableta conectată a făcut ca ideea de birou mobil să devină realitate. BlackBerry® PlayBook™ are un design ultra-portabil (ecran tactil de 7 inch, 425 g, dimensiuni 13 cm x 19,4 cm x 1 cm), performante de vârf, posibilitate de navigatie web nelimitată, asociată cu aplicatia Adobe® Flash®, multimedia HD, functii de securitate moderne si adaptabilitate maximă la nevoile afacerii dumneavoastră.

Cu BlackBerry® PlayBook™, utilizatorii beneficiază de un birou functional si de mobilitate fără egal. Tableta se conectează direct la consola centrală, asigurând o ergonomie perfectă a comenzilor pe traseu. Constituie un element de sine stătător al vehiculului. Poate fi folosită si după ce este deconectată de la vehicul. De asemenea, toate functiile PlayBook ale tabletei pot fi exploatate. Joacă un rol cheie în personalizarea vehiculului: soferul controlează continutul ecranului exterior, atât atunci când masina rulează, precum si atunci când stationează; în scopuri profesionale sau personale.

Senzori situati în pragurile portierelor detectează coletele prevăzute cu cipuri RFID (Radio Frequency IDentification) în cursul operatiunilor de încărcare sau descărcare. Aceste cipuri contin informatii importante : destinatar, masă, dimensiuni (…), care informează utilizatorul în timp real cu privire la marfa existentă în vehicul. În plus, soferii îsi pot calcula sau recalcula în mod automat itinerariul în functie de indicatiile de destinatie ale acestor colete.

Frendzy, vehicul utilitar electric

Frendzy este un vehicul electric echipat cu grupul motopropulsor al modelului Kangoo Z.E., cu o priză de încărcare situată în partea frontală, sub sigla în formă de romb, la fel ca în cazul conceptului ZOE Preview. Pentru că vehiculul electric este deosebit de silentios, Renault a acordat o mare atentie aspectului sonor. Astfel, Renault a colaborat cu Institutul de Cercetare si de Coordonare Acustică / Muzică (IRCAM), în domeniul sigurantei rutiere la viteze scăzute. Renault si IRCAM au elaborat o varietate de sunete care permit nu doar detectarea vehiculului în mers, ci si identificarea acestuia ca vehicul de persoane sau utilitar.

Compozitorul Andrea Cera, care s-a bazat în munca sa pe programul Modalys al IRCAM, precizează : "căutarea celui mai potrivit sunet posibil m-a condus la ideea de a reda sonor variatiile de viteză. În faza de accelerare, sunetul este mai clar si mai ascutit. Pentru faza de decelerare, am adăugat o componentă care aminteste de sunetul vântului ".


Sursa: Renault Romania

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu